Ministranti

Ministranti

 
Do kroužku „MINISTRANT“ se může přihlásit každý chlapec, který začal přípravu na první svaté přijímání, tj. od 3. třídy.
 
Ministranti jsou součástí naší farnosti, ale stejně tak jsou součástí Salesiánského klubu mládeže (SKM Zlín).
Ve farnosti vykonávají podstatnou službu při liturgii, v SKM jsou jedním ze zájmových kroužků.
 
Našim cílem je:
  1. Lidský i křesťanský rozvoj osobnosti. Vedeme k odpovědnosti ve službě Bohu i lidem.
  2. Pomoc při navázání přátelství s Bohem. Uvádíme do duchovního života.
  3. Vytvoření dobré klukovské party. Snažíme se, aby měli věřící kamarády.
  4. Chceme je naučit sloužit při liturgii v kostele, dát jim základní liturgické znalosti včetně podpory znalosti katechismu, osvojit si zdravou zbožnost s eucharistickou a mariánskou úctou.
Kroužek je rozvojový od ministranta začátečníka až po lektora, od nováčka až po animátora ministrantů. Tento školní rok máme 32 ministrantů.
Chlapci jsou rozděleni do čtyř skupin. Každou skupinu vede animátor. Celé společenství vedou čtyři starší ministranti, středoškoláci, a doprovází je kněz, salesián.
 
Ministrantský stav předpokládá dvě povinnosti:
 
  • Pravidelně chodit na schůzky v úterý od 15:00 do 16:15. Důležitá je přítomnost po celou dobu schůzky. Předčasné odchody a pozdní příchody oslabují týmy při hrách a soutěžích. Během ministrantských schůzek chodíme na hřiště SKM Zlín. Z bezpečnostních důvodů je třeba, aby si hoši s sebou nosili uzavřenou obuv, aby mohli hrát fotbal a jiné hry. Na hřiště je zákaz vstupu v sandálech či nazouvácích. Také oblečení na schůzky, nechť mají sportovní a všední.
  • Kromě samozřejmé účasti na nedělní mši sv., chceme, aby byl chlapec alespoň jednou za měsíc na mši sv. ve všední den večer. Prosíme rodiče, aby pomohli ministrantům převzít odpovědnost za ministrování a vyzkoušet si tak své znalosti dovednosti v praxi u oltáře.

Seznam ministrantů najdete zde.

Pro službu u oltáře se na daný měsíc zapisujte do této TABULKY.